Wat maakt deze behandeling zo uniek?

Onze gespecialiseerde hoofdpijnkliniek heeft als speciaal aandachtspunt de bovenste drie nekwervels (hoogcervicale wervelkolom C0 (schedel) tot en met C3 (derde nekwervel) en de directe anatomische relatie met de hersenstam (onderste deel van de hersenen).

Recent onderzoek naar tension-type headache, (spanningshoofdpijn), migraine en zelfs cluster hoofdpijn toont aan dat een overprikkelde (gesensitiseerde) hersenstam een mogelijk oorzaak kan zijn van het ontstaan van hoofdpijn en migraine.

Lees meer
De methode;

De Watson Headache® Approach

De Watson Headache® Approach is een methode om de mobiliteit van de drie hoogste nekwervels te onderzoeken en betrokkenheid van uw nek in uw hoofdpijn/migraine klachten aan te tonen dan wel uit te sluiten. Er wordt gebruik gemaakt van zachte, constante manuele technieken - hoog cervicaal (hoge nek) - om de hersenstam minder prikkelbaar te maken. Het zogeheten desensitiseren van de hersenstam. Het doel van deze behandeling is uw specifieke hoofdpijn- en migraine klachten tijdelijk te reproduceren en binnen 20 seconden weer te reduceren. Op deze manier is aan te tonen of uit te sluiten dat uw hoofdpijn- en migraine klachten nek gerelateerd zijn.

De Watson Headache® Approach is door de Australiër dr. Dean Watson ontwikkeld. Hij heeft 22 jaar ervaring en meer dan 7500 patiënten met succes behandeld. PollyAnne van Rookhuijzen heeft de mogelijkheid gehad samen te werken met Dean Watson in zijn kliniek in Australië en hiermee extra ervaring opgedaan in de behandeling van hoofdpijn/migraine patiënten. Het succespercentage ligt rond de 70-80%.

Bekijk de uitlegvideo

Over PollyAnne

Lees meer over hoofdpijn consultant PollyAnne

PollyAnne heeft haar Master of Headache Disorders in 2022 aan de universiteit van Kopenhagen behaald waar zij samen met een groep van 24 geselecteerde wereldwijde professionals (neurologen, kinderarts, fysiotherapeuten en tandartsen) de opleiding heeft gevolgd. Dit heeft de mogelijkheid gecreëerd om haar competenties op het gebied van de behandeling van hoofdpijn, diagnose en onderzoek te ontwikkelen en verbeteren.

Hoofdpijnconsultant PollyAnne van Rookhuijzen (geregistreerd master Manueel therapeut en fysiotherapeut en credential McKenzie therapeut) heeft ervoor gekozen na 25 jaar musculoskelatale klachten (met name wervelkolom gerichte klachten) te hebben behandeld, zich te specialiseren op het gebied van hoofdpijn/migraine behandelingen en zo een nog betere patiëntenzorg te bieden.

Zij behandelt, als eerste officieel level 3 gecertificeerde hoofdpijnconsultant in Europa van het Watson Headache® Institute, zowel hoofdpijn, Tension-type Headache, migraine en cluster hoofdpijn en alle soorten hoofdpijn waarbij typerende hoofdpijn van desbetreffende patiënt vanuit de nek kan worden gereproduceerd, middels de Watson Headache® Approach. Deze specifieke behandelmethode is ontwikkeld door dr. Dean Watson, die 22 jaar ervaring heeft met het effectief behandelen van hoofdpijn en migraine klachten.

Neem contact op

PollyAnne van Rookhuijzen

Eigenaar en praktijkleider

MSc of Headache Disorders

Certified Watson Headache® Practitioner

Master Manueel Therapeut

Extended Scope Manueel Therapeut

Waarom heb ik last?

Maar waarom krijgen bepaalde mensen hoofdpijn of migraine van stress, voedsel of menstruatie en andere mensen niet?

Niet elke vrouw krijgt 1 maal per maand hoofdpijn, noch krijgt iedereen die stress heeft een migraine aanval.

De hersenstam (trigemino cervicale nucleus) van een hoofdpijn- en migraine patiënt is overgevoelig geworden voor veranderingen vanuit zijn omgeving, afkomstig vanuit de nek, het serotonine gehalte in het bloed of vanuit de bloedvaten. De nucleus van een niet-migraine patiënt is daarentegen wel in staat op een goede manier om te gaan met deze veranderingen.

De hersenstam

De hersenstam (de trigeminocervicale nucleus) is het gedeelte in de hersenen dat informatie ontvangt vanuit onder andere nek, hoofd, gezicht, kaak en bloedvaten in het brein en geeft deze door aan de grote hersenen (de cortex).

Indien de hersenstam gesensitiseerd (overprikkeld) is, dan wordt reguliere en “normale” informatie als het ware opgeblazen. Als deze opgeblazen informatie de cortex bereikt, wordt dit geïnterpreteerd als gevaar en zal de cortex pijn produceren. In dit geval hoofdpijn of migraine. Bekijk de hersenstam als een luidspreker met het volume te hoog opgedraaid. Deze overlast creëert een beschermmechanisme bij decortex en deze slaat alarm voor het lichaam en produceert pijn en in dit geval hoofdpijn. 

In het algemeen geven mensen vaak aan dat hun migraine is gerelateerd aan de volgende triggers;

  • Menstruatie
  • Stress
  • Vermoeidheid
  • Houding (zitten achter computer)
  • Voedsel (chocolade, rode wijn)
  • Dehydratie

Reproduced under license from Watson Headache® Institute. Copyright © Watson Headache Institute 2017.

"Binnenkomende informatie wordt gefilterd als een luidspreker met het volume te hoog opgedraaid."

Wat veroorzaakt sensitisatie van de hersenstam?

Zie de hersenstam als een luidspreker met het volume te hoog opgedraaid. Deze overlast activeert een beschermingsmechanisme bij de cortex. De cortex slaat alarm en produceert pijn als hoofdpijn en migraine.

Meer lezen over de potentiële oorzaken voor sensitisatie van de hersenstam? Klik hier onder.

Lees meer
Lees minder

Er zijn 4 potentiële oorzaken voor sensitisatie van de hersenstam:

  1. Abnormale informatie vanuit de structuren uit het hoofd (serieuze aandoeningen zoals een tumor of een kaakontsteking) die het volume omhoog brengen van de luidspreker.
  2. Abnormale informatie vanuit structuren vanuit de hoog cervicale wervelkolom (banden en gewrichten en tussenwervelschijf). Deze hebben ook invloed op het opdraaien van het volume van de luidspreker.
  3. Onvoldoende serotonine gehalte in bloed (reguleert de reactie van het lichaam op stress, eten, hormonen).
  4. Een fout in een ander systeem (DNIC, een pijn inhiberend supraspinaal systeem) wat invloed heeft op het volume van de luidspreker. Vergelijk het met een klap met een hamer op je hand. Deze pijn maakt de hoofdpijn of migraine minder intens.

De 4 bovenbeschreven informatiebronnen worden normaal gesproken gefilterd door de hersenstam (trigemino cervicale nucleus) alvorens ze door worden gegeven aan de grote hersenen (de cortex).

Wij helpen u graag

Hoe kan de Internationale Hoofdpijnkliniek u helpen?

Behandeling van de hoog cervicale wervelkolom middels de Watson Headache® Approach heeft wetenschappelijk aangetoond dat het een desensitisatie van de hersenstam tot gevolg heeft en de oorzaak van uw hoofdpijn/migraine aanpakt

(D.Watson and P. Drummond, Cervical referral of head pain in migraineurs: effects on the nociceptive blinck reflex, Headache, 2014;54(6):1035-45).21

Tijdelijke reproductie en reductie van uw hoofdpijn heeft een effect op desensitisatie (minder prikkelbaar) van de hersenstam. Precies hetzelfde effect als triptanen hebben op uw hoofdpijn/migraine, maar dan geen tijdelijke oplossing voor uw hoofdpijn/migraine klachten, maar een permanente oplossing!

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van dr. Dean Watson: www.watsonheadache.com (let op: de site is in het Engels)

Eindelijk af van hoofdpijn-
of migraineklachten?

Neem contact op voor een intake, en ondervind de effectiviteit van onze aanpak.

Neem contact op