De lijst van differentiaal diagnoses voor hoofdpijn en migraine zijn de langste in de medische wereld. Terwijl er veel hoofdpijnaandoeningen bestaan, verdeeld het medische classificatie model hoofdpijn met name in 2 categorieën:

 1. tension type headache (spanningshoofdpijn)
 2. migraine

Nieuw onderzoek naar hoofdpijn en migraine laten zien dat terugkerende hoofdpijn en migraine (waar alle scans en MRI's geen conclusies opleveren) in de meeste gevallen worden veroorzaakt door een gesensitiseerde hersenstam (trigemino cervicale nucleus).

Triptanen, misschien bij u bekend als Imigran, Maxalt, Zomig (meestal goed werkende migraine medicatie) hebben als doel de hersenstam te desensitiseren. Helaas is dit effect vaak maar tijdelijk.

De hersenstam

De hersenstam (de trigemino cervicale nucleus) is het gedeelte in de hersenen dat informatie ontvangt vanuit onder andere nek, hoofd, gezicht, kaak en bloedvaten in het brein en geeft deze door aan de grote hersenen (de cortex).

Indien de hersenstam gesensitiseerd is, dan wordt reguliere en “normale” informatie als het ware opgeblazen. Als deze opgeblazen informatie de cortex bereikt, wordt dit geïnterpreteerd als gevaar en zal de cortex pijn produceren. In dit geval hoofdpijn of migraine. Bekijk de hersenstam als een luidspreker met het volume te hoog opgedraaid. Deze overlast creëert een beschermmechanisme bij de cortex en deze slaat alarm voor het lichaam en produceert pijn en in dit geval hoofdpijn. 

In het algemeen geven mensen vaak aan dat hun migraine is gerelateerd aan de volgende triggers;

 • menstruatie 
 • stress
 • vermoeidheid
 • houding (zitten achter computer)
 • voedsel (chocolade, rode wijn)
 • dehydratie

Maar waarom krijgen bepaalde mensen hoofdpijn of migraine van stress, voedsel of menstruatie en andere mensen niet?

Niet elke vrouw krijgt 1 maal per maand hoofdpijn, noch krijgt iedereen die stress heeft een migraine aanval.

De hersenstam (trigemino cervicale nucleus) van een hoofdpijn- en migraine patiënt is overgevoelig geworden voor veranderingen vanuit zijn omgeving, afkomstig vanuit de nek, het serotonine gehalte in het bloed of vanuit de  bloedvaten. De nucleus van een niet-migraine patiënt is daarentegen wel in staat op een goede manier om te gaan met deze veranderingen.

 

Wat veroorzaakt sensitisatie van de hersenstam en

hoe kan de Internationale Hoofdpijnkliniek u helpen?

 internationale hoofdpijnkliniek

Zie de hersenstam als een luidspreker met het volume
te hoog opgedraaid. Deze overlast activeert een
beschermmechanisme bij de cortex. De cortex slaat
alarm en produceert pijn als hoofdpijn en migraine.

 

Er zijn 4 potentiële oorzaken voor sensitisatie van de hersenstam:

 1. Abnormale informatie vanuit de structuren uit het hoofd (serieuze aandoeningen zoals een tumor of een kaakontsteking) die het volume omhoog brengen van de luidspreker.
 2. Abnormale informatie vanuit structuren vanuit de hoog cervicale wervelkolom (banden en gewrichten en tussenwervelschijf). Deze hebben ook invloed op het opdraaien van het volume van de luidspreker.
 3. Onvoldoende serotonine gehalte in bloed (reguleert de reactie van het lichaam op stress, eten, hormonen).
 4. Een fout in een ander systeem (DNIC, een pijn inhiberend supraspinaal systeem) wat invloed heeft op het volume van de luidspreker. Vergelijk het met een klap met een hamer op je hand. Deze pijn maakt de hoofdpijn of migraine minder intens.

De 4 bovenbeschreven informatiebronnen worden normaal gesproken gefilterd door de hersenstam (trigemino cervicale nucleus) alvorens ze door worden gegeven aan de grote hersenen (de cortex).

Behandeling van de hoog cervicale wervelkolom middels de Watson Headache® Approach heeft wetenschappelijk aangetoond dat het een desensitisatie van de hersenstam tot gevolg heeft en de oorzaak van uw hoofdpijn/migraine aanpakt.
Tijdelijke reproductie en reductie van uw hoofdpijn heeft een effect op desensitisatie (minder prikkelbaar) van de hersenstam. Precies hetzelfde effect als triptanen hebben op uw hoofdpijn/migraine, maar dan geen tijdelijke oplossing voor uw hoofdpijn/migraine klachten, maar een permanente oplossing!!

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Dean Watson: www.watsonheadache.com (let op: de site is in het Engels)

Aanvullende gegevens